matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dziękuję za pomoc : )
Kulka:
zamień ułamek dziesiętny okresowy 0,(27) na ułamek zwykły ?
12 lis 17:28
Piotr 10:
x=0,27272727..... * 100 100x=27,272727.... 99x=27 (odjąłem stronami)
27
x=
99
3
x=
11
12 lis 17:34