Zbadać czy podana struktura jest grupą.
Magik: Zbadać czy podana struktura jest grupą:
12 lis 17:23
Krzysiek: to sprawdzaj po kolei warunki
np. element neutralny ma być jeden
12 lis 17:40
Magik: No dobra ale jak sprawdzić łączność ? W sensie wiem jak początek zapisać ale dalej już nie
wiem :
(a*b)*c=a*(b*c)
| | a+b | |
(a*b)*c= |
| *c .... i co dalej ? |
| | 2 | |
12 lis 17:44
Krzysiek: no i dalej rozpisz działanie " * " dla elementów: '(a+b)/2' i dla 'c'
12 lis 17:52
PuRXUTM: pewnie stosujesz znowu to działanie
| | a+b | | | |
(a*b)*c= |
| *c= |
| no i drugie podobnie ale pewien nie jestem... |
| | 2 | | 2 | |
12 lis 17:52
Magik: czyli moge to zapisac w takiej postaci ?
12 lis 18:02
Krzysiek: tak i teraz rozpisz drugą stronę
12 lis 18:02
Magik: Ok , już załapałem , dzieki.
12 lis 18:18