Bardzo prosze o pomoc : )
QQś: 1. Liczba
2√3−2 jest równa :
A. − 2
√3+4, B. −2
√3−4, C. 2
√3−4, D. 2
2. Ile liczb wymiernych należy do zbioru Z = {
√49; 0,(72);
23;
√32;
3√−273; π;
√12 }
A. 2 , B.3 , C.4, D.5
| | 3√216*36*√16*√6 | |
3.Wyrażenie |
| przedstawione w postaci potęgi liczby 6 |
| | 3612 | |
wynosi :
A. 6
3, B.6
4, C.6
2, D. 6
1
4. Zbiór X= [(−2,6)\<−7,2>]∩N jest równy :
A.X={2}, B. X={2,3,4,5,6,}, C. X= (2,6), D. X={3,4,5}
5. Liczba (
5√−32 +
√32)
2 jest równa :
A. 36
√2+16, B. 36−16
√2, C. 28−16
√2, D. 28+16
√2
| | 1 | |
6.wykaż, że liczba |
| + (3−2√2)−1 jest wymierna |
| | 3+2√2 | |
Z góry dziękuę za pomoc