Równania
Psajdak: Cześć
|2x+5|+|x|+8=3√x2−2x+1
|2x+5|+|x|+8=3|x−1|
a wiec przedziały mamy (−∞;−2,5) <−2.5;0) <0;1) <1;+∞)
to czemu w odp jest , że spełnia to każda liczba od(−∞;2.5>
12 lis 17:06
Kaja: a rozwiązałeś to równanie w tych przedziałach?
12 lis 17:12
Kaja: jak nie to rozwiąż i zobacz co wyjdzie
12 lis 17:12
Psajdak: 1 Przedział
0=0
2 Przedział
x=−2.5
3 Przedział
4 Przedział
0=−16 sprzeczne
12 lis 17:19
5-latek: To teraz popatrz 3 i 4 przedzial odrzucamy
Pierwszy przedzial wyszlo CI ze 0=0 czyli prawda i caly ten przedzial (−oo, −2,5) jest
rozwiazaniem tego rownania .
teraz drugi przedzial <−2,5,0) rozwiazaniem w tym przedziale jest x=−2,5 czy rozwiazanie to
nalezy do tego przedzialu? . Nalezy bo masz go z lewej strony domkniety i −2,5 nalezy do tego
przedzialu .
Wiec rozwiazaniem tego rownania bedzie (−oo ,−2,5)U{−2,5} czyli przedzial (−oo, 2,5>
12 lis 17:28
Psajdak: Dzięki , trochę dziwny ten przykład
12 lis 17:41