Funkcja czemu nie jest różnowartościowa
TorN: f(x)= 2x + 12x
Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego ta funkcja nie jest różnowartościowa?
12 lis 16:49
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
Bo, np. f( |
| ) = f(1) = 2 |
| |
| | 4 | | 2 | |
12 lis 16:59
12 lis 17:01
TorN: Dzięki .. Wy to jesteście w porządku : )
12 lis 17:08
karobert: na moje oko jest różnowartościowa, zgodnie z definicją. Zresztą z wykresu też to wynika. A skąd
pomysł, że nie jest?
12 lis 17:14
TorN: f(14) i f(1) oby dwie funkcje dadzą tą samą wartość czyli 212 czyli zgodnie z
definicją funkcja nie jest różnowartościowa.
12 lis 18:08