Równanie..
Misio: Równanie 2x+m2−x+1=0 ma dokładnie 1 pierwiastek jezeli:
a) m∊(−∞;14>
b)m∊(−∞;14)
c)m∊(−∞;0)
robiłem to tak:
2x+m*(2x)−1+1=0
2x=t2
t2+mt2+1=0/*t2
t4+t2+m=0
t2=f
f2+f+m=0
Co zrobiłem źle?
Δ=1−4m=0
m=1/4
odpowiedzi są
12 lis 16:38
Misio: co mam źle?
12 lis 16:45
karobert: Na moje oko coś z tymi odpowiedziami jest nie tak, bo dla m=1/4 dokładnie jest 1 pierwiastek.
Ale poza tym to dlaczego podstawiasz t2 za 2x a nie t? byłoby wygodniej. Ewentualnie odp a)
jeżeli coś trzeba koniecznie wybrać, ale wygląda mi to raczej na błąd
12 lis 16:51
ZKS:
Równanie 2
x + m * 2
−x + 1 = 0 przekształcamy równoważnie do postaci 2
2x + 2
x + m = 0.
Teraz robimy podstawienie 2
x = t > 0. W wyniku tego podstawienia otrzymaliśmy równanie
t
2 + t + m = 0. Następnie rozważamy kiedy to równanie będzie miało jeden pierwiastek.
Jeżeli założymy że Δ = 0 to mamy jeden pierwiastek ale należy jeszcze sprawdzić czy ten
pierwiastek jest dodatni ponieważ t > 0 tutaj korzystamy z tego że dla Δ = 0 mamy rozwiązanie
t
o które musi być większe od 0. Zapisujemy pierwszy przypadek
1
o
| | −b | |
Δ = 0 ∧ t0 > 0 [to = |
| > 0]. |
| | 2a | |
Niestety to jeszcze nie koniec ponieważ może zajść nam taka sytuacja również dla Δ > 0
mianowicie z warunku Δ > 0 otrzymujemy dwa różne rozwiązania ale jeżeli jeden pierwiastek
będzie dodatni a drugi ujemny to z założenia że t > 0 jedno miejsce zerowe nam odpadnie czyli
dostaniem ostatecznie jeden pierwiastek. Zapisujemy drugi warunek
2
o
| | c | |
Δ > 0 ∧ t1 * t2 < 0 [t1 * t2 = |
| < 0]. |
| | a | |
Jako odpowiedź bierzemy sumę tych przypadków. W razie jakichkolwiek pytań proszę je zadawać.
12 lis 16:52
Misio: sam początek. jak to przekształciłeś?
12 lis 17:45
ZKS:
Mnożąc to równanie przez 2x ponieważ 2x ≠ 0 dla każdego x ∊ R to mogę tak zrobić.
12 lis 17:47