POMÓŻCIE BŁAGAM
eugeniaa: TO PILNE


Dany jest prostokąt ABCD o bokach długości AB=18 i BC= 15. Poprowadzono prostą
równoległą do boku AB, która przecięła boki BC i AD oraz przekątną AC odpowiednio w punktach
E, F i O. Pole trójkąta EOC jest równe 15. Wyznacz długości odcinka OE i OC.
12 lis 16:37
+_:

pole prostokąta ABCD wynosi 15*18=270
pole trapezu AOEB jest równe polu trójkąta pomniejszonemu o pole EOC 270/2−15=120
reszta chyba prosta
12 lis 22:05
eugeniaa: dzięki wielkie za podpowiedź−ta rysunkowa i nie tylko. Niby dalej prosto policzć i mi po
podstawieniu i skróceniu wychodzi x=0. Nie wiem czy ja coś żle?pomóż jeżeli możesz
13 lis 09:42
+_: | x+AB | | 30 | |
| (BC− |
| )=120 |*2x
|
| 2 | | x | |
(x+AB)(x*BC−30)=240x →(x+18)(15x−30)=240x
15x
2+270x−30x−540−240x=0
15x
2=540
x
2=36
x
1=6
x
2=−6 odrzucamy
Dalej Pitagoras i wszystko
13 lis 10:04
eugeniaa: no i tak myślałam że pokićkikałam sie wyprowadzajac wzór i stad moje zero ale teraz juz
jasne−wielkie dzieki za poświęcenie mi czasu na to zadanie
13 lis 10:10
eugeniaa: a czy pomógłbyś mi jeszcze z jednym zadaniem? Długość boków czworokata tworzą ciąg arytmetyczny
o różnicy 43. Obwód czworokąta jest równy 56, a kąt między najdłuższym a najkrótszym
bokiem jest prosty. Wyznacz pole tego czworokąta
13 lis 10:19
+_: oblicz boki czworokąta ze wzorów na ciąg arytmetyczny , następnie zrób rysunek i zastanów się
jak obliczyćpole ewentualnie napisz czego nie rozumiesz..
13 lis 14:32