logika, zdanie sprawdźcie co robie źle a co dobrze
akante : [(p⇒q)⋀(q⇒r)]⇒¬p⇒r
Chce sprawdzic to zdanie metoda skróconą
Założenie w([(p⇒q)⋀(q⇒r)]⇒¬p⇒r)=0
Wnioski:
1.w([(p⇒q)⋀(q⇒r)=1 [zał] < tutaj pisze skad wnioski biore
2.w(¬p⇒r)=0 [zał]
3.w(p⇒q)=1 [1]
4.w(q⇒r) =1 [1]
5.w(¬p) =1 [2]
6.w(r)= 0 [2]
7.w(p)=0 [5]
8.Podstawiam tam gdzie mogę : 0⇒q ∧ q⇒0 i tutaj musi byc wartosc 1 w tej koniunkcji ale ja
nie wiem co dalej robić:( Proszę o pomoc
12 lis 16:11
akante : i q może być albo jedynka albo dwójką dla q jedynki sie nie zgadza koniunkcja = 0 ale dla q = 0
sie zgadza jak to logicznie przedstawić? zapisać>? bo to takie gdybanie
12 lis 16:14
Hugo: Jakie porno *.*
// zazdroszcze wiedzy
12 lis 16:21
akante : oj nie masz czego to jest temat do ogarnięcia w pół godziny i jest strasznie przyjemny i
intuicyjny

poprostu to tak dziwnie wygląda a o ile wiem że jestem idiotą to ja wiedzy mogę pewnie
pozazdrościć tobie
12 lis 16:25
akante : dobra może nie idiotą ale mało wiem
12 lis 16:32
akante : .
12 lis 16:48
akante : .
12 lis 17:30
PuRXUTM: [(p⇒q)⋀(q⇒r)]⇒¬p⇒r, Jakie jest polecenie

masz sprawdzić czy to jest tautologia

bo wq
mnie raczej nie jest bo na pewno tautologią jest
[(p⇒q)⋀(q⇒r)]⇒(p⇒r) bo to jest przechodniość implikacji
12 lis 17:33
PuRXUTM: Żeby W( 0⇒q ∧ q⇒0)=1 to q=0 bo gdyby q=1 to pierwsza koniunkcja prawdziwa ale druga fałszywa
czyli dla p,q,r=0 to wyrażenie jest fałszywe nie doszedłeś do sprzeczności czyli zdanie
[(p⇒q)⋀(q⇒r)]⇒¬p⇒r jest fałszywe
12 lis 17:38
akante : Dzięki za pomoc
a coś takiego (p⋁q)⇒p
metodą skróconą?
w(p)=0
i teraz dla q = 0 dochodze do sprzecznosci a dla q = 1 nie dochodze
i co teraz?
12 lis 18:10
akante : sprawdzić czy tautologia tak
12 lis 18:11
PuRXUTM: takie coś najlepiej tabelką sprawdzać
12 lis 18:14
PuRXUTM: to się sypie dla p=0 q=1 czyli to nie jest tautologia
12 lis 18:19
akante : wiem

ale jak mam polecenie sprawdzić metodą skroconą?
+ mogę sie nauczyć lepiej na takich przykładach
12 lis 18:20
PuRXUTM: jeżeli robisz Twoją metodą to zakładasz że to nie jest tautologia czyli W(pvq)=1 W(p)=0.
Zakładasz że tak jest wiesz że W(p)=0 masz że W(pvq)=1 a to się równa 1 ⇔ q=1 czyli nie
dochodzimy do sprzeczności, aczkolwiek też nie jestem tego do końca pewien

niech ktoś
sprawdzi.
Tak jakbyśmy np. mieli W(p∧q)=1 i W(p)=0 to by była sprzeczność, a teraz nie ma czyli nie
doszliśmy do sprzeczności, czyli to co założyliśmy na początku ( że nie jest tautologią) jest
prawdą
12 lis 18:25
akante : Dzięki że poświęcasz swój czas na rozkminke jednak dalej musimy czekać aby ktoś sprawdził
12 lis 18:37
PuRXUTM: wiesz nie poświęcam czas bo mam jutro logikę... niestety i muszę się uczyć więc coś sobie przez
to powtarzam
12 lis 18:42