zadanie z rożniczką
jaszaa: Moze ktoś sprawdzić czy dobrze myślę..?
mam obliczyć przybliżoną wartość wyrażenia sin46 , korzystajac z różniczki funkcji.
A więc..
f(x)=sinx f'(x)=cosx
| | √2 | |
x0=45 f(x0)=f(45)=sin45= |
| |
| | 2 | |
| | √2 | |
Δx=1 f'(x0)=f'(45)=cos45= |
| |
| | 2 | |
sin46≈
√2
12 lis 16:10
Nienor: Hmmm.... Nie pamiętam jak to się robiło, ale:
√2≈1,4
Od kiedy sinx>1
12 lis 16:13
jaszaa: właśnie nie mam pojęcia jak to zrobić, a gdy robie to tak jak miałem na wykładzie to wychodzą
mi bzdury..
12 lis 16:15
Hugo: Sin e <1;1>
chyba ze bawimy sie w zespolone ; >
12 lis 16:15
jaszaa: ja zespolonych nie miałem, dzisiaj dopiero miałem co to jest różniczka funkcji..
12 lis 16:17
jaszaa: nie ma ktoś pomysłu ?
12 lis 17:11
MQ: X powinno być w mierze łukowej
12 lis 17:16
jaszaa: aaa czyli w radianach tak?
12 lis 17:20
MQ: Tak
12 lis 17:23