co ja mam z tym dalej zrobić???
:)TO TYLKO JA: a=
√√10a*
√x − co ja mam z tym dalej zrobić

?
9 paź 20:51
:)TO TYLKO JA: √x=a/{
√√10a
9 paź 20:54
duduś:
założenie: a>0 i x >0
podnosimy obustronnie do kwadratu:
| | a2 | | a2*√10a | | a√10a | |
a2 = √10a*x => x = |
| = |
| = |
| |
| | √10a | | 10a | | 10 | |
9 paź 21:02
:)TO TYLKO JA: Dziękuję
9 paź 21:27
duduś:
9 paź 21:33
:)TO TYLKO JA: | | a2 | |
...tak sobie myślę... |
| ..jeżeli mianownik i licznik pomnożę przez √10a...czy nie |
| | √10a | |
powinno wyjść w mianowniku 10a
2?Coś nie mogę zakumać
13 paź 20:34
Bogdan:
√2 * √2 = 2
√a * √a = a
13 paź 20:41
:)TO TYLKO JA: źle te pierwiastki chyba zapisałam..na samym początku zadania powinno być√a√10...
13 paź 21:40