maturalne
ola..: Wykres funkcji f(x)= 1/4 x2 +bx − 3 jest symetryczny względem prostej x = 1. Oblicz b i
wyznacz najmniejszą wartość funkcji f.
12 lis 15:23
irena_1:
p=1
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| (x2−2x)−3= |
| [(x−1)2−1]−3= |
| (x−1)2− |
| −3= |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
f
min=−3
14
12 lis 15:26
12 lis 15:27
irena_1:
Albo:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(1)= |
| *12− |
| *1−3= |
| − |
| −3=− |
| −3=−314 |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
12 lis 15:27
5-latek: Jesli jest symetryczny wzgledem prostej x=1 to oznacza ze wspolrzedma xw =1 wiec podstaw do
wzoru na xw i wylicz b
12 lis 15:27
olek:
a niech ireno maturzystka ola sama sobie trochę policzy
12 lis 15:29
5-latek:
12 lis 15:30
irena_1:
Olku! Ja myślę, że maturzystka Ola policzy następne takie przykłady sama. Na bazie zadań
rozwiązanych tutaj
12 lis 15:32