maturalnee...
ola..: 1. funkcja f(x)= (m−3) x−1 nie ma miejsc zerowych dla
a) m<3
b) m=3
c) m>3
d) m=/3
2. Przyprostokątne trójkąta prostokątnego są równe 3 i 4. Najkrótsza wysokość w tym trójkącie
jest równa:
a) 2,4
b) 2,5
c) 3
d) 3.5
12 lis 15:15
Basia:
ad.1
funkcja liniowa y=ax+b nie ma miejsc zerowych ⇔ a=0 i b≠0
b = −1
a = m−3
ad.2
c
2 = 3
2+4
2
c = 5
5*h = 12
12 lis 15:21
irena_1:
1.
Dla m=3
Wtedy jest to funkcja stała y=−1
B.
2.
Najkrótsza wysokość opuszczona jest na najdłuższy bok (przeciwprostokątną)
c
2=3
2+4
2=25
c=5
Z pola trójkąta:
A.
12 lis 15:22
Kejt:
1. funkcja liniowa nie ma miejsc zerowych <=> jest stała
zatem m=3
2.
z tw. Pitagorasa możemy wyliczyć przeciwprostokątną=5
następnie korzystamy ze wzoru na pole:
5h=12
h=2,4
12 lis 15:23