d=a√2
p=8√2cm
H=12cm
H2+d2=p2
V=a2H
Pc=2a2+4aH
a = I AB I = I BC I = I CD I = I AD I
d = I AC I = I BD I = 8√2 cm
I AW I = I BW I = I CW I = I DW I = 12 c
Mamy :
2 x = d = 8√2 cm
więc
x = 4√2 cm
−−−−−−−−
Z tw. Pitagorasa : h2 + x2 = 122
h2 = 122 − ( 4√2)2 = 144 − 32 = 112 = 16*7
h = √ 16*7 = 4√7
h = 4√7 cm
−−−−−−−−−−
d = a√2 = 8√2 cm ⇒ a = 8 cm
a = 8 cm
−−−−−−−−−
h1 = I WE I − wysokość ściany bocznej
Z Tw. Pitagorasa :h12 + (0,5 a)2 = 122
h12 = 144 − 42 = 144 − 16 = 128 = 64*2
h1 = √64*2 = 8 √2
h1 = 8 √2 cm
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Objętość ostrosłupa
| 1 | 1 | 1 | 256 | 1 | ||||||
V = | Pp *h = | a2*h = | *82*4√7 = | √7 =85 | √7 | |||||
| 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| 256 | ||
Odp. V = | √7 cm3, Pc = 64*( 1 + 2√2) cm2 | |
| 3 |