nierówność
Day: tw. "Jezeli miara kazdego z katow α, β, γ jest nieujemna i nie większa od 180 stopni, to
sinα +sinβ + sinγ α + β + γ
−−−−−−−−−−−−− ≤ sin−−−−−−−−
3 3
wykorzystujac powyzsza nierownosc, uzasadnij, ze:
a) sin13(stopni) + sin31(stopni) + sin46(stopni) ≤ 1,5
więc zabrałam się do tego w ten sposób:
sin13(stopni) + sin31(stopni) + sin46(stopni) 13 + 31+ 46 (stopni)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− ≤ sin −−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3 3
teraz nie wiem czy w lewej stronie mogłam, ale zrobiłam:
L=sin(13+31+46)stopni sin90 stopni
−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−− = 1/3
3 3
P=sin 90(stopni)/3= sin30 stopni= 1/2
przykład a) to lewa strona tego równania pomnożona przez 3 ⇒ 1/3 *3 = 1
1≤1,5
mógłby ktoś sprawdzić, czy to jest prawidłowe lub wytknąć błędy ?
12 lis 14:47
Basia: to nie tak

na mocy twierdzenia, które cytujesz mamy:
| sin13+sin31+sin46 | | 13+31+46 | | 90 | | 1 | |
| ≤ sin |
| = sin |
| = sin30 = |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | | 2 | |
stąd po pomnożeniu przez 3 (obustronnym) mamy
| | 1 | | 3 | |
sin13 + sin31 + sin46 ≤ |
| *3 = |
| = 1,5 |
| | 2 | | 2 | |
co należało wykazać
natomiast
nie jest prawdą to co napisałaś:
| sin13+sin31+sin46 | | 90 | |
| ≠ sin |
| |
| 3 | | 3 | |
12 lis 15:06
Day: mam jeszcze b):
3sin11(stopni)≥sin33(stopni)
i co mogę z tym zrobić jeśli nie znam α, β, γ tylko ich sumę ?
12 lis 15:44
Day: wytłumaczyłby ktoś?
12 lis 15:57
Day: proszę...
12 lis 16:18
MQ: Weź α=11o, β=11o i γ=11o
12 lis 16:29