okrąg w układzie - łatwe
Dar: Wyznaczyć środek i promień okręgu o równaniu: x2−2x+y2−4y+1=0
Jak to przekształcić?
12 lis 14:21
12 lis 14:24
Dar: Czyli x2−2x+2−2+y2−4y+4−4+1=0 ?
a potem
(x−2)2 + (y−4)2 = 5?
12 lis 14:32
irena_1:
x
2−2x=x
2−2x+1−1=(x−1)
2−1
x
2−2x=(x−1)
2−1
y
2−4y=(y−2)
2−4
12 lis 14:35
irena_1:
(x−1)2−1+(y−2)2−4+1=0
(x−1)2+(y−2)2=4
S=(1; 2), r2=4, czyli r=2
12 lis 14:36
5-latek: (x−1)
2=x
2−2x+1
(y−2)
2=y
2−4y+4 wiec popraw to
Albo tak
Masz rownanie w postaci ogolnej
x2+Ax+y2+By+C=0 to wspolrzedne srodka S(a,b ) liczymy
tak
| | −A | | −B | |
a= |
| i b= |
| i promien r=√a2+b2−C |
| | 2 | | 2 | |
| | −(−2) | |
np unas a= |
| =1 i dalej sobie licz |
| | 2 | |
12 lis 14:46
Dar: Czyli a=1, b=2, a r=2?
12 lis 15:33