Zbadaj ciągłość funkcji i narysuj wykres.
blauuu: Zbadaj ciągłość funkcji i narysuj wykres.
| | x2−4x+3 | |
f(x)= |
| dla x≠1 |
| | x−1 | |
2 dla x=1
Obliczyłem deltę i wyszło x1=3, x2=1,
| | x2−4x+3 | | (x−3)(x−1) | |
czyli: |
| = |
| =x−3 |
| | x−1 | | x−1 | |
i co dalej, pomoże ktoś?
12 lis 11:40
blauuu: pomoze ktos?
12 lis 12:04
irena_1:
limx→1−=limx→1+=−2≠f(1)=2
Funkcja nie jest ciągła dla x=1
Wykres to prosta o równaniu y=x−3 bez punktu (1, −2) za to dorysować trzeba punkt (1, 2)
12 lis 12:06
Mila:
12 lis 15:59