Równanie
Radek:
jak rozwiązać takie równanie
x2−38*10x+318=0
Proszę o wskazówkę !
12 lis 11:17
irena_1:
Δ=100*3
16−4*3
18=100*3
16−36*3
16=64*3
16
√Δ=8*3
8
| | 10*38−8*38 | | 10*38+8*38 | |
x1= |
| =38 lub x2= |
| =18*38=2*310 |
| | 2 | | 2 | |
12 lis 11:20
Radek:
Dziękuję za rozwiązanie, ale ja wyraźnie prosiłem o wskazówkę ? Na maturze nikt za mnie nie
zrobi dlatego chcę samodzielnie robić i proszę o wskazówkę
12 lis 11:22
irena_1:
Wskazówka:
licz tak, jak zwykłe równanie kwadratowe− najpierw Δ, później x
1 i x
2 ze znanych wzorów
12 lis 11:24
Radek:
I o takie coś mi chodziło
12 lis 11:25
irena_1:
To nie patrz wcale na moje rozwiązanie.Tylko na wskazówkę. I licz sam.
12 lis 11:28
Radek:
| | x−242 | |
Rozwiąż równanie |
| =0,8 |
| | x−240 | |
x−2
42=0,8x−0,8*2
40
x−0,8x=0.8*2
40+2
42
0,2x=2
40(0,8+4)
0,2x=2
40*0,8*2
2
0,2x=2
42*0,8
x=... ?
12 lis 11:31
karolina: podziel przez to co stoi przy x, potem zapisz wszystkie liczby jako potęgi liczby 2 bo po tym
jak wykonasz działania na potegach powinien ci wyjsc jakiś "ładny wynik"
12 lis 11:39
karolina: 0,8 przez 0,2 to 4, zapisz 4 jako 2 do czegos
12 lis 11:42
12 lis 11:43
karolina: teraz widze że przechodząc z 1 do drugiego równania (jak odejmowałeś) to opuściłeś "−", popraw
sobie ale sposob rozwiazania jest taki sam
12 lis 11:44
irena_1:
x−0,8x=242−0,8*240
0,2x=240(4−0,8)=240*3,2 /*10
2x=240*32=240*25=245
x=244
12 lis 11:47
karolina: czyli w drugiej linijce powinno byc: x−0,8x=−0,8*240+242
12 lis 11:48
Radek:
Już rozwiązałem teraz mam kłopot z takim czymś
porównaj liczby
1724 czy 296
1724 (24}24
1724>1624
ale jak zrobić to:
257 czy 338 ?
12 lis 11:48
5-latek: A wlasnie ze zadanie skopales
bo jesli rozwiazywales to metoda analizy starozytnych to nie soprawdziles rozwiazania na koncu
.
jesli rozwazywales to metoda rownann rownowaznych to nie wyznaczyles dziedziny na poczatku a
masz wyrazenie wymierne
12 lis 11:52
irena_1:
17>16=24
1724>(24)24=296
257=(23)19=819 338=(32)19=919
12 lis 11:53
Radek:
5−latek nie wiem co to ta metoda starożytnych i zadanie zrobiłem dobrze

co potwierdziła Pani
Irena
12 lis 12:04
irena_1:
Przed rozwiązywaniem równania wymiernego trzeba podać dziedzinę tego równania, czyli zapisać,
że x≠240
12 lis 12:07
5-latek: Metada analizy starozytnych polega na tym ze na poczatku nie przejmujesz sie dziedzina a le na
koncu musisz sprawdzic rozwiazanie
Metoda rownan rownowaznych polega na tyn ze najpierw okrelasz dzienine a Ty tego ne zrobles
Nie zrobiles zalozenia ze x−240 nie rowna sie 0 A co by byli gdyby wyszlo ze x=240 ?
co bys dostal ?
12 lis 12:08
irena_1:
| | 244−242 | |
Albo− stwierdzić, że |
| =0,8 |
| | 244−240 | |
12 lis 12:08
5-latek: Witam
Irenko
12 lis 12:09
irena_1:
Witaj!
12 lis 12:16
Radek:
A taka nierówność ?
| | 326 | |
(4√12)12*x<(2√16)27+ |
| *x |
| | 0,125 | |
2
30x<2
36+2
33x
2
30x−2
33x<2
36
i co teraz wyciągnąć x czy 2
30x ?
12 lis 12:33
irena_1:
Pod pierwszym pierwiastkiem jest 2, czy 12?
12 lis 12:37
Radek:
x(2
30−2
33<2
36
x=−2
−3
12 lis 12:38
Radek:
2 przepraszam za pomyłkę
12 lis 12:39
5-latek: √16=4 wiec 427=(22)27=254 a nie 236
tez (√12)12=126 =46*36 wiec (4√12)12 nie rowna sie 230
Sprawdz pozostale
12 lis 12:45
irena_1:
(
√16)
27=4
27=2
54
Chyba, że tam jest (
3√16)
27=16
9=2
36
2
30x−2
33x<2
36
2
30x(1−8)<2
36
−7x<2
6
12 lis 12:47
Radek:
Dziękuję ślicznie
| | 1 | |
Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n liczb 4n+9n+ |
| *6n+1 jest kwadratem lczby |
| | 3 | |
całkowitej ? proszę powiedzieć co mam robić po kolej ?
12 lis 12:50
5-latek: Mialo byc 2 a nie 12 a wiec liczenie pozostawiam Tobie
12 lis 12:53
irena_1:
| | 1 | | 1 | |
4n+9n+ |
| *6n+1=22n+32n+ |
| *6n*6= |
| | 3 | | 3 | |
=2
2n+3
2n+2*2
n*3
n=(2
n+3
n)
2
12 lis 12:55
Radek: 2+2n*3n ? skąd się to wzięło ?
12 lis 13:04
irena_1:
| 1 | | 1 | |
| *6n+1= |
| *6n*6=2*6n=2*2n*3n |
| 3 | | 3 | |
12 lis 13:06
Radek: 6n=2n*3n ale mam inne podstawy przecież ?
12 lis 13:07
irena_1:
(2
n+3
n)=(2
n)
2+2*2
n*3
n+(6
n)
2=2
2n+2*(2*3)
n+3
2n=
| | 6n+1 | | 1 | |
=4n+2*6n+9n=4n+2* |
| +9n=4n+ |
| *6n+1+9n |
| | 6 | | 3 | |
12 lis 13:10
irena_1:
Na początku powinno być
(2n+3n)2− kwadrat mi "uciekł"
12 lis 13:11
5-latek: np 83=43*23 sprawdz to sobie
12 lis 13:12
irena_1:
Poprawiam całość pierwszą linijkę, bo widzę, że zły klawisz wcisnęłam:
(2
n+3
n)
2=(2
n)
2+2*2
n*3
n+(3
n)
2=2
2n+2*(2*3)
n+3
2n=
| | 6n*6 | |
=(22)n+2*6n+(32)n=4n+2* |
| +9n= |
| | 6 | |
12 lis 13:17