oblicz
Karola: 58 : 52 − 125225−3 : 5−2
12 lis 10:36
5-latek: Zapisz ten ulamek za pomoca duzej litery U bo nic nie widac
12 lis 10:38
Karola: 58:52−125225−3:5−2
12 lis 10:39
12 lis 10:40
Karola: na dole ma byś 125 do −3 :5 do −2
12 lis 10:41
5-latek: | | | |
przeciez napisalem ze duzej litery U czyli |
| bez spacji |
| | | |
12 lis 10:42
Karola: no to masz 4 post tylko tam mi nie dało licz do potęgi
12 lis 10:44
5-latek: no to 125=53 to (125)2=(53)2=....
to samo 25=52 to (25)−3=(52)−3= ......
Teraz jak dzielimy potegi jesli mamay jednakowe podstawy? Co robimy z wylkadnikami?
12 lis 10:45
Karola: i wynik wyjdzoe 0 tak
12 lis 10:49
5-latek: Tak
12 lis 10:50
Karola: no to super
12 lis 10:51
Karola: mam jeszcze jedno zadanie tylko niewiem jak zapisać potęgi na minusie
12 lis 10:53
Karola: | | 1 | | 3 | | 1 | |
3 pierwiastek z 27 * 9 do −1,5 * |
| do |
| * |
| do −2 |
| | 3 | | 4 | | 81 | |
12 lis 10:58