funkcja
Radek:
czy taka funkcja 3x−1 ma asymptotę poziomą y=−1 ?
12 lis 09:08
Radek:

jak określić liczbę rozwiązań
k∊(−
∞,0) brak rozwiązań
k∊{0} jedno rozwiązanie
k∊(0,1) dwa rozwiązania
k∊<1,
∞) jedno rozwiązanie
Czy podałem prawidłowe odpowiedzi ?
12 lis 09:20
wredulus_pospolitus:
9:08 − tak ... ma (dla x−>−∞)
9:20 − tak pod warunkiem, że y=1 to asymptota pozioma ... druga sprawa −−− masz jako 'jedno
rozwiązanie' podane dwa razy (połącz te zbiory)
12 lis 09:32
Radek:
k∊<1,∞)∪{0} ?
12 lis 09:33
5-latek: Ale czy aby to jest wykres tej funkcji y=3x−1 czy jakis z wartoscia bezwzgledna
12 lis 09:34
Radek:
f(x)=|3x−1|
12 lis 09:35
wredulus_pospolitus:
Radek ... no i tak jest ok ... chociaż 'zgrabniej' wygląda to {0} ∪ <1,+∞)
12 lis 09:37
Radek:
A jeszcze proszę o wskazówkę do tego zadania:
Ustal które z liczb 3,7,13,19 są dzielnikami liczby 512−212 ?
12 lis 09:39
5-latek: 512−212=(56−26)(56+26)= licz dalej skorzystalem ze wzoru a2−b2
Tez dalej go wykorzystaj
12 lis 09:51
wredulus_pospolitus:
512 − 212 = a12 − b12 = (a6−b6)(a6+b6) = (a3−b3)(a3+b3)(a6+b6) =
= (a−b)(a2+ab+b2)(a3+b3)(a6+b6) =
= (a−b)(a2+ab+b2)(a+b)(a2−ab+b2)(a2+b2)(a4−a2b2+b4)
podstaw liczby ... bez problemu powyliczasz wartości w nawiasach (no może poza ostatnim)
12 lis 10:02
5-latek: Czesc

Artur przeciez ja zawsze mowilem ze Ty nie jestes taki i jak trzeba to pomozesz
12 lis 10:04
12 lis 10:09
Radek:
Dziękuję, do 12 już zrobię chyba swoje zadania
12 lis 10:10