dla jakich a
iza: dla jakich a układ równan ma dokladnie jedno rozwiazanie?
|x|+|y|=a
y=ax
11 lis 23:21
Godzio:

Na rysunku przedstawiłem 2 sytuacje:
Pierwsza dla a = 0 (warunek jest spełniony)
Druga: a > 0 − nie da się poprowadzić funkcji y = ax, aby otrzymać tylko jeden punkt przecięcia
Dla a < 0 mamy sprzeczność
Odp: a = 0
11 lis 23:27
iza: a ktoś może powiedzieć jak to "ładnie" zapisać?
11 lis 23:31
Godzio:
A to jest brzydko ? Można algebraicznie, milion przypadków, powodzenia
11 lis 23:35
MQ: Dlaczego milion?
|x|+|y|=a
y=ax
|x|+|ax|=a
|x|+|a||x|=a
|x|(1+|a|)=a
Równanie |x|=k ma dokładnie jedno rozwiązanie, gdy k=0, zatem:
11 lis 23:41
Godzio:
Rzeczywiście, myślałem, że będzie bardziej skomplikowane
11 lis 23:42
Hugo: czy można było by to rozwiazać za pomocą 3 przypadków?
x>0= y>=0
x>=0 y<0
x<0 y>=0
x<0 y<0
wyłaniając część wspólną, dużo się tez poskraca. znak równości daje się przy większości?
11 lis 23:53
Hugo: 4* przypadków
11 lis 23:54