szereg
quetoshi: szereg
| | 2n−1 | |
jak sensownie policzyc sume czegos takiego |
| |
| | 2n | |
11 lis 22:56
quetoshi: w mianowniku jest 2 do potegi n
11 lis 22:57
11 lis 22:59
quetoshi: a jakies konkretne sugestie bo nie moge na nic ciekawe wpasc , wiem ze szereg jest prosty ale
jakos nie mam pomyslu ....
11 lis 23:17
Krzysiek: (2n−1)/2n=2*n/2n−(1/2)n
i rozbijasz na dwie sumy
pierwszą obliczysz korzystając z tego,że:
∑n=0∞xn=1/(1−x)
różniczkujesz stronami
i na końcu wstawiasz x=1/2
11 lis 23:42