funkcja wykładnicza
bezendu:
g(x)=2x i f(x)=|2x−2| w wyniku jakich przekształceń otrzymano wykres f(x)
wiem, że o przesunięcie o wektor v→[0,−2] ale jak opisać tą wartość bez ?
11 lis 22:53
Piotr 10: f(x)=2x →Translacja o wektor u→=[0;−2] → 2x − 2 → WbOX → I2x−2I
O to chodzi ?
11 lis 22:57
bezendu: chodziło mi o to ''WbOX'' bo przekształcenie o wektor podałem przecież
11 lis 22:58
Piotr 10: Jakbyś miał, np. 2
IxI to WbOY
11 lis 22:59
bezendu:
Ok dzięki
11 lis 23:00
Mila:
g(x)=2x→T[0,−2]→h(x)=2x−2→SOXy<0→f(x)=|2x−2|
y<0 napisać nad strzałką
11 lis 23:20
bezendu:
A wersja Piotrka nie jest dobra ?
11 lis 23:24
Mila:
Nie widziałam takiego zapisu. Zapis z 22:59 nie jest dobry.
11 lis 23:31
Mila:
Skąd Piotrze masz taki zapis?
11 lis 23:31
bezendu:
to jaki byłby dla 2|x| g(x)=2x→Soyx<0 ?
11 lis 23:33
Piotr 10: Tak mnie uczyła zapisywać pani profesor ze szkoły. To co napisałem wyżej, to tak zawsze
pisaliśmy( i piszemy) na lekcji
11 lis 23:33
bezendu: ?
11 lis 23:53
Hugo: Pani Mila zawszę prawdę ci powie
11 lis 23:55
bezendu: Hugo ja o tym wiem ? Ale przeczytaj może najpierw moje pytanie ? 23:33 ?
11 lis 23:56
Piotr 10: Nie chce nic mówić, ale ja tak zawsze miałem i mam na lekcji. Gdy mam, np. Ix−2I to rysujemy
x−2 a potem nieraz pani mówi ''No to teraz WbOX''
11 lis 23:58
Mila:
Tak, tylko te zapisy są nad strzałką.
11 lis 23:59
Mila:
Myślę, że to taki mnemotechniczny sposób przekazywania wiedzy, jeśli dobrze narysujesz , to
będzie zrozumiałe.
12 lis 00:02
bezendu: ok dziękuję
12 lis 00:08
Hugo: a pani Mila miała by chwilkę dla mnie? Potrzebuję się sprawdzić z prawdopodobieństwa
warunkowego/całkowitego. Dzięki Tb się jej nauczyłem jednak chciałbym się sprawdzić na ile
umiem. Ma pani jakieś heroiczne przykłady ?
12 lis 00:08
bezendu:
g(x)=2|x+2|
v[−2,0] i Soyx<0 ?
12 lis 00:14
Piotr 10: Wpierw robimy tak
2IxI →Translacja o wektor v→=[−2;0]→2Ix+2I
12 lis 00:16
bezendu:
wiem, że najpierw jest o wektor i tak podałem

chodzi o tą wartość bez ?
12 lis 00:20
Mila:
Hugo, może jutro, teraz wybieram się spać.
Przeczytałeś rozwiązania, które Ci napisałam do poprzednich zadań?
12 lis 00:21
Piotr 10: Najpierw narzucamy na iks wartość bezwzględna. Jeżeli przesuniesz wpierw o wektor a potem
narzucisz wartość bezwzględną ,to będzie źle
12 lis 00:22
Hugo: Tak oczywiscie : ) Jednak spr jutro no nic ; / miłej nocki
12 lis 00:23
bezendu:
ale tak jak Ty mówisz to mam sytuacje typu f(x)=|x|+2 czyli mam o wektor [0,2]
a ja mam 2|x+2| ?
12 lis 00:24
Piotr 10: Właśnie nie
Jeżeli mam sytuacje typu f(x)=IxI+2 to wpierw robie x+2 a potem WBOY
Jeżeli mam sytuacje typu f(x)=Ix+2I to wpierw robię, tak IxI a potem dopiero translacja o
wektor
12 lis 00:27
Piotr 10: Po prostu jeżeli chcemy przesunąć o wektor przy iksie to wpierw robimy WBOY
12 lis 00:28
Mila:

I sposób( najpierw |x|)
y=2
x→
Soydla x>0→y=2
|x|→T
[0,−2]→y=2
|x+2|
Możesz sprawdzić tak :
f(0)=2
|0+2|=4
f(−1)=2
1=2
f(−2)=2
0=1
f(−3)=2
1=2
f(−4)=2
2=4
12 lis 16:33
Mila:

y=2
|x+2|
I| sposób( najpierw translacja )
y=2
x→T
[0,−2]→2
x+2→
(Sx=−2 dla x>−2)→y=2
|x+2|
S
x=−2 dla x>−2 symetryczne odbicie względem prostej x=−2 tej części wykresu z prawej
strony prostej
12 lis 16:43
bezendu:
f(x)=2|x|+2
najpierw o wektor a potem Soyx<0 ?
12 lis 16:50
Mila:

f(x)=2
|x|+2
Zgadza się .
translacja, symetria względem OY wykresu z prawej strony, resztę pomijamy.
12 lis 17:06
bezendu:
Takie przekształcenia mogą być na maturze ? Przeważnie jest jakiś wykres i wartość bez ?
12 lis 17:07
Mila:
Może cos być, ale zawsze możesz weryfikować swój wykres, jak Ci pokazałam, możesz też
rozpisywac.
12 lis 18:10
bezendu:
mam taką funkcję f(x)=6x−6−x jak wyznaczyć najmniejszą wartość tej funkcji ?
12 lis 18:35
Lorak: Ta funkcja nie przyjmuje najmniejszej wartości.
12 lis 18:46
Mila:
Może masz podany przedział?
12 lis 18:48
bezendu: Nie mam żadnego przedziału. I mam jeszcze to samo polecenie dla funkcji g(x)=3x+3−x
12 lis 18:50
Piotr 10: A masz do tego może odpowiedź ?
12 lis 19:00
bezendu:
Nie. To zadanie mam z próbnego arkusza z mojej szkoły.
12 lis 19:02
Lorak: To chyba Was nie lubią skoro dostajecie takie przykłady
12 lis 19:05
bezendu: Chcą żebyśmy robili trudne a nie proste zadania
12 lis 19:08
Lorak: ... a nawet niewykonalne
12 lis 19:09
Piotr 10: Ja to coś wykombinowałem, ale nie wiem czy to w ogóle jest dobrze
g(x)=3
x+3
−x
| | 1 | | 1 | | 1 | |
g(x)=(3x/2+( |
| )x/2)2 − 2*3x/2*( |
| )x/2=(3x/2+( |
| )x/2)2 − 2 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
(3x/2+( |
| )x/2)2≥0, gdy przesuniemy o wektor u→[0;−2] to otrzymamy funkcję g(x) |
| | 3 | |
−2 to najmniejsza wartość funkcji, ale czy to ok to nie wiem
12 lis 19:10
Saizou :
a na pewno tam jest 6
x−6
−x
12 lis 19:14
Lorak: bezendu, może w pierwszym wzorze był plus zamiast minusa?
Wtedy będzie najmniejsza wartość.
12 lis 19:14
bezendu:
Na pewno jest −
12 lis 19:15
Saizou :

nie mam najmniejszej wartości
12 lis 19:18
Piotr 10: | | 1 | |
Źle to co napisałem, bo (3x/2+ |
| x/2)2 > 0, więc to nie będzie miało najmniejszej |
| | 3 | |
wartości
12 lis 19:19
Mila:
3
x=t, t>0
| | 1 | | 1 | |
t+ |
| ≥2 dla każdego t>0 [ t+ |
| =2 dla t=1] |
| | t | | t | |
12 lis 19:20
bezendu:
Czyli najmniejsza wartość to 2 ?
12 lis 19:22
Saizou : ale zobacz jaką funkcję rozpatrzyła
Mila z
plusem
12 lis 19:22
Mila:
f(x)=3x+3−x ma wartość najmniejszą równą 2 dla x=0
12 lis 20:36
bezendu:
Dziękuję
12 lis 20:38
Saizou : czyli jednak z plusem
12 lis 21:12
Saizou : sorry niedopatrzenie
12 lis 21:12