Granica problem
lukasz: | | 4 * 3n + 2 * 4n | |
lim |
| = |
| | 5 * (−2)n − 3 * 4n | |
n→
∞
| | 10n | |
otrzymałem |
| czy to jest prawidłowe. jaka jest granica jest tego ciagu bo przy |
| | −11n | |
podnoszeniu bd raz + raz −
11 lis 22:12
sushi_ gg6397228:
która liczba jest najwieksza ?
11 lis 22:15
lukasz: −11?
11 lis 22:19
sushi_ gg6397228:
nie ma takiej liczby w podanej granicy
11 lis 22:23
lukasz: no to najwieksza jest 5*−2n
11 lis 22:25
sushi_ gg6397228:
do wyboru mamy :
3n
4n
i
(−2)n
11 lis 22:27
lukasz: 4n
11 lis 22:51
sushi_ gg6397228:
24 minuty się nad tym zastanawiałeś

podziel licznik i mianownik przez 4
n
11 lis 22:54
11 lis 22:59
sushi_ gg6397228:
to trzeba wrocic do podstawówki i nauczyć się dzielić licznik i mianownik przez liczbe
11 lis 23:02
lukasz: Trudne to strasznie

granica wyniesie −1?
11 lis 23:09
sushi_ gg6397228:
CO TO JEST TOTOLOTEK, ZE PODAJEMY LICZBY ?
napisalem co trzeba zrobic, to dzielimy
11 lis 23:12
lukasz: Podzieliłem łatwiej się dzieli na kartce niż tu wpisywać
11 lis 23:17
sushi_ gg6397228:
to kopiuj i wklej
mi sie chcialo jakos wpisac ułamki 0 23.02
jak podzielimy to granica wyjdzie ....
11 lis 23:21
lukasz:
| 4 * 3n4n + 2 * 4n4n | |
| = |
| 5* (−20n4n − 3 * 4n4n | |
| | 3+2 | | 5 | | 2 | | −10 | |
|
| = |
| = 5 * |
| = |
| |
| | | | | | 11 | | 11 | |
11 lis 23:40