..
Mati: Jak zapisać błąd pomiaru.
A=23,7343 +/− 0,274693 nm
czy tak będzie dobrze ?
A=23,7 +/− 0,3 nm
11 lis 22:06
Mati: Czy lepiej będzie A= 23,73 +/− 0,27 nm ?
11 lis 22:10
MQ: A skąd ci wyszło to 0,274693
11 lis 22:12
Mati: To jest odczyt z programu logger pro
11 lis 22:14
MQ: No dobra, ale co to za wielkość podaje?
11 lis 22:17
daras: GG:2489859
zwykle błędy zaokrągla sie do jednej cyfry
więc pierwszy zapis jest OK
można tez tak: 23,7(3) nm
@MQ to chyba długość fali
12 lis 20:45
MQ: Nie chodzi mi o to, co mierzymy, tylko co to za wielkość ±0,274693.
Co ten program "logger pro" przez tę wielkość podaje.
Czy to jakieś odchylenie standardowe serii pomiarów?
12 lis 21:00