kombinatoryka
Mario: w pudełku jest 8 lizaków malinowych i 2 truskawkowe, dziecko wyjmuje losowo 4 lizaki. oblicz
prawdopodobieństwo że wybierze 2 truskawkowe i 2 malinowe.
11 lis 21:47
11 lis 21:49
Hajtowy:
No

Ładniej wygląda
11 lis 21:51
Hajtowy: |Ω|= 210
|A|= 4*6=24
| | 24 | | 12 | | 4 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 210 | | 105 | | 35 | |
11 lis 21:53
Mario: a skąd wziąłeś to 4 nad 3 i 6 nad 1

bo tego kurcze nie rozumiem.
PS. wynik to 2/15 więc coś tu nie gra
11 lis 22:00
Hajtowy: |A| źle zrobiłem, źle sobie przeczytałem

A tak pięknie wyszło.
| | | | | |
|A|= | * | =6*6=36 ?  |
| | | |
Teraz to nwm...
11 lis 22:04