Logarytm- rozwiąż równanie
Hubert: Rozwiąż równanie:
1. log4[1 + log3[1 + log2(x+3)]]
2. logx(4x2 + x−4) =3
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
11 lis 21:31
wmboczek: 2. x3=4x2+x−4 i grupowaniem znajdź 3 rozwiązania
potem sprawdź, które z nich należą do D (wstawiając jest sens liczbowy równania)
11 lis 21:34
Bizon:
.. pod 1. równania nie widzę −
11 lis 21:35
Bizon:
w 2. oczywiście zacznij od założeń dla x i dla 4x2+x−4
11 lis 21:36
Hubert: sorry w pierwszym =12
11 lis 21:41
Bizon:
"jedź" z definicji −
11 lis 21:43