fizyka - rzut ukośny
Wojtek: Łucznik strzela z łuku z wysokiego wzgórza i trafia we wrogiego rycerza. Po oględzinach zwłok
okazało się że strzała wyszła z pleców niżej niż weszła w odległości równej dwukrotnej
grubości rycerza. Jak wysokie było wzgórze jesśli odległość w poziomie to L a prędkość
początkowa strzały Vs pod kątem α do poziomu?
11 lis 21:03
MQ:

Rozkładamy prędkości na poziome i pionowe
v
k= = v
s=
v
k| = v
s|+gt
v
k|=2v
k=
t=L/v
s=
H − wysokość wzgórza.
d − grubość umrzyka
v
s==v
s*cosα
v
s|=v
s*sinα
11 lis 21:23
Wojtek: dzięki wielkie, już rozumiem
11 lis 21:28