proszę o pomoc
tinka: Przedsieborstwo sprzedaje 8000 ton produktu w pierwszym roku dzialalnosci. W kolejnych latach
sprzedaż spada o 10% w kazdym roku w stosunku do poprzedniego. Zapisz wyrażenie opisujące sumę
sprzedaży w ciagu n lat oraz wylicz ja dla n=3
11 lis 20:45
pigor: , z warunków zadania :
Sn= 8000 +8000*0,9+8000*0,9
2*+ ... + 8000*0,9
n−1=
| | 1−0,9n | |
8000(1+o,9+0,92+ . ...+ 0,9n−1) = 8000* |
| , dla n=1,2,3, ... |
| | 1−0,9 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
S3= 8000(1+0,9+0,9
2)= 8000*1,9+0,81)= 8000*2,71=
21680 zł .

.
11 lis 22:29