Witam, jak obliczyć granicę takiego ciągu ? Czy jest w stanie mi ktoś pomóc ?
Ghost:
lim n→∞ U{ 5} { 3n }−√9n2+2
11 lis 20:36
Aga1.: Napisz porządnie.
11 lis 20:37
Ghost: Witam, jak obliczyć granicę takiego ciągu ? Czy jest w stanie mi ktoś pomóc ?
P.S. Poprawiłem poprzedni wpis, bo przez pomyłkę wrzuciłem błędnie napisany, sorry.
11 lis 20:39
sushi_ gg6397228:
pomnoz mianownik przez sprzeżenie
11 lis 20:44
Ghost: Czyli to będzie coś takiego ?
| | 5*3n | | 5 | | 3n+√9n2+2 | |
im n→∞ |
| = |
| * |
| |
| | 3n−√9n2+2 | | 3n−√9n2+2 | | 3n+√9n2+2 | |
| | 5*3n=√9n2+2 | | 5*3n=√9n2+2 | |
= |
| *(3n+√9n2+2)= |
| |
| | 3n−√9n2+2 | | 9n2−9n2−2 | |
| | 5*3n=√9n2+2 | | ∞ | |
= |
| = |
| }{ 3n−√9n2+2 } |
| | −2 | | −2 | |
11 lis 21:10
sushi_ gg6397228:
a gdzie nawiasy w liczniku i pisz "+" a nie "=" bo sie do bani czyta
jeszcze raz
11 lis 21:11
Ghost: Przepraszam najmocniej za gigantyczny bałagan w tym zadaniu ale jako, że jestem tu pierwszy raz
to dopiero uczę się jak pisać tu te wszystkie wyrażenia matematyczne.
| | ∞ | |
Wracając do zadania to, czy w odpowiedzi będzie właśnie |
| a tym samym wynik końcowy to |
| | −2 | |
−∞ ?
11 lis 21:13
sushi_ gg6397228:
ale nawiasy to sie pisze w zeszycie
limes ....= −∞
11 lis 21:16
Ghost: W zeszycie jak najbardziej są obecne, tylko tutajpróbuję ogarnąć jak napisać to by miało ręce i
nogi. Czyli wynik wyszedł mi dobry, dzięki wielkie za pomoc

Będę tu pewnie coraz częściej z racji rozpoczętych studiów, więc mam nadzieję, że nauczę się
równie szybko obsługi tego programu co i matematyki, raz jeszcze dziękuję
11 lis 21:20
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
11 lis 21:21