Funkcja liniowa
Daniel: Dobry wieczór, prosze o pomoc −zadanie banalne, robie sobie przypomnienie z liceum natomiast
wynik który mi wychodzi nie jest poprawny. Prosze o wsparcie

Wypisz rownanie prostej przechodzacej przez pkt C rownoleglej do prostej ax+by=c gdzie C(3,1)
a=1 b=−1 c=0.
To co mi wychodzi to y=x i y=x−2 gdzie druga prosta w teori przechodzi przez ten pkt choc to
nie prawda, nie mam pojecia gdzie tkwi bład. Pozdrawiam i prosze o pomoc
11 lis 20:33
sushi_ gg6397228:
y= x−2
1= 3−2 <==> 1=1 i jest ok
11 lis 20:35
5-latek: x−y=0 to y=x
Wiec prosta rownolegla do prostej i przechodzacej przez ten punkt ma rownanie
y=x+b to 1=3+b to −2=b
wie ta prosta rownolegla ma postac y=x−2
Punkt tee4n spelnia rownnanie tej prostej wiec do niej nalezy .
Prosta y=x przechodzi przez poczatek ukladu wsporzednych i jest nachylona do osi OX pod katem
45 stopni
Wykres fujnkcji y=x−2 powstaje przez przesuniecie wykresy y=x o wekter [0.−2] wiec juz z
tego widac ze jet rownilegly do y=x bo nie przesuwasz po osi OX tylko po osi OY o 2
jednostki w dol
Narysuj na wykresie te proste i zobacz czy tak jest
11 lis 20:44
Daniel: Y=x−2 nie przechodzi przez 3.1 (przynajmniej wedlug googla)
11 lis 20:44
Daniel: Haha ale gafa, wszystko działa

dziekuje za sprawdzenie mojego zadania, faktycznie wszystko
jest prawidlowo, popelniłem literówke

pozdrawiam
11 lis 20:48