matematykaszkolna.pl
Funkcja liniowa Daniel: Dobry wieczór, prosze o pomoc −zadanie banalne, robie sobie przypomnienie z liceum natomiast wynik który mi wychodzi nie jest poprawny. Prosze o wsparcie Wypisz rownanie prostej przechodzacej przez pkt C rownoleglej do prostej ax+by=c gdzie C(3,1) a=1 b=−1 c=0. To co mi wychodzi to y=x i y=x−2 gdzie druga prosta w teori przechodzi przez ten pkt choc to nie prawda, nie mam pojecia gdzie tkwi bład. Pozdrawiam i prosze o pomoc
11 lis 20:33
sushi_ gg6397228: y= x−2 1= 3−2 <==> 1=1 i jest ok
11 lis 20:35
5-latek: x−y=0 to y=x Wiec prosta rownolegla do prostej i przechodzacej przez ten punkt ma rownanie y=x+b to 1=3+b to −2=b wie ta prosta rownolegla ma postac y=x−2 Punkt tee4n spelnia rownnanie tej prostej wiec do niej nalezy . Prosta y=x przechodzi przez poczatek ukladu wsporzednych i jest nachylona do osi OX pod katem 45 stopni Wykres fujnkcji y=x−2 powstaje przez przesuniecie wykresy y=x o wekter [0.−2] wiec juz z tego widac ze jet rownilegly do y=x bo nie przesuwasz po osi OX tylko po osi OY o 2 jednostki w dol Narysuj na wykresie te proste i zobacz czy tak jest emotka
11 lis 20:44
Daniel: Y=x−2 nie przechodzi przez 3.1 (przynajmniej wedlug googla)
11 lis 20:44
Daniel: Haha ale gafa, wszystko działa dziekuje za sprawdzenie mojego zadania, faktycznie wszystko jest prawidlowo, popelniłem literówke pozdrawiam
11 lis 20:48