Rozkład wielomianu na czynniki
alzxcdan: Rozłóż na czynniki wielomian w(x) wiedząc, że liczba p jest pierwiastkiem wielomianu w(x).
w(x)=9x4−12x3−11x2−2x, p=2
Odpowiedź do tego zadania to:w(x)=x(x−2)(3x+1)2 natomiast mi wychodzi: x(x−2)3(3x+1)2
Mogłby mi ktoś wytłumaczyć gdzie popełniam błąd?
11 lis 20:22
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
11 lis 20:23
alzxcdan: Ok zaczynam od podzielenia wielomianu schematem Hornera przez 2. Wychodzi mi 9x3+6x2+x.
Czyli wielomian w(x) jest równy (x−2)(9x3+6x2+x). Następnie upraszczam drugi nawias. Wychodzi
mi x(x2+6x+1). Obliczam Δ, która równa się 0. Czyli pierwiastek to: −b2a=−13.
Czyli postać iloczynowa to:9(x+13)2. Więc w(x)=x(x−2)9(x+13)2, czyli po
uproszczeniu: x(x−2)3(3x+1)2
11 lis 20:32
sushi_ gg6397228:
stop
9x3+6x2+x =....
11 lis 20:34
Mat: (9x3+6x2+x) wyciągnij x przed nawias raz jeszcze
11 lis 20:35
alzxcdan: 9x3+6x2+x =x(9x2+6x+1)
11 lis 20:37
alzxcdan: no tak to po prostu zgubiłem cyfrę w przepisywaniu, ale nadal wychodzi mi źle
11 lis 20:37
sushi_ gg6397228:
nie licz Δ, tylko wzór skroconego mnozenia (a+b)2 −−> zastosuj
11 lis 20:41
alzxcdan: ok dzieki wielkie za wytlumaczenie, juz wyszło

a co zle bylo w moim sposobie, ze wynik
wychodzil inny?
11 lis 20:45
sushi_ gg6397228:
bo sie zgubila "9" przy "x2" i potem co innego sie wyliczylo
11 lis 20:48
sushi_ gg6397228:
a poza tym 9* (x+ 13)2= 3* (x+ 13) * 3 *( x+ 13 ) = (3x+1)*(3x+1)
11 lis 20:49
alzxcdan: ok dzieki jeszcze raz
11 lis 20:51
pigor: ..., Rozłóż na czynniki wielomian w(x) wiedząc, że liczba p jest
pierwiastkiem wielomianu w(x). w(x)= 9x
4−12x
3−11x
2−2x, p=2.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub − jak zwykle − "moim" sposobem np. tak :
w(x)= 9x4−12x3−11x2−2x= x(9x
3−12x
2−11x−2)= x(9x
3−18x
2+6x
2−12x+x−2=
= x[9x
2(x−2)+6x(x−2)+1(x−2)]= x(x−2)(9x
2+6x+1)=
x(x−2)(3x+1)2. . ...
11 lis 20:58