| 2 | ||
y= | ||
| x3 √x |
| 2 | −7 | ||
= | |||
| x7/2 | x{7/2}*2/2 |
| −7 | ||
czyli.. | ( potega 9 pod pierwiastkiem przy x u mnie ) | |
| √x9 |
| −7 | |
(9 poza x ) | |
| √x 9 |
7/2* 2/2
jednak się poddaje poproszę kogos żeby to zrobil tutaj od początku..
| 1 | ||
przekształć do postaci xn nasza liczbę | ||
| x7/2 |
| 2 | 2 | 2 | ||||
y= | = | = | =2*x−7/2 | |||
| x3√x | x3*x1/2 | x7/2 |
| −7 | 1 | −7 | −7 | |||||
y'=2* | *x−7/2−1=−7*x−9/2=−7* | = | = | |||||
| 2 | x9/2 | √x9 | √x9 |
| −2(x3√x)' |
| −2(6x3+x3) | |||||||||||||
y'= | = | = | = | ||||||||||||
| x7 | x7 | 2x7√x |
| −7 | −7 | |||
= | = | |||
| x4√x | (√x)9 |