Logarytmy
xyz: Rozwiąż:
logx + 12logx + 14logx + ... = 2
11 lis 19:36
xyz: wie ktoś?
11 lis 19:46
Karmel: 2 zapisz w postaci logarytmu o takiej samej podstawie jak pozostałe i problem z głowy

.
11 lis 19:47
pigor: ..., x>0 i logx≠0 ⇔
x∊R+\{1}, to a
1=logx i |q|= q= u{1]{2}<1 i lewa
strona równania
| | a1 | |
jest ciągiem sum częściowych Sn zbieżnym przy n→∞ do liczby S= |
| , |
| | 1−q | |
| | logx | |
czyli logx+12logx+ ... = 2 ⇔ |
| =2 ⇔ logx=1 ⇔ x=10 . ...  |
| | 1−12 | |
11 lis 19:53
5-latek: Zastosuj wzor na sume nieskonczonego ciagu geometrycznego
Policz q i |q|<1 wyraz a1=logx
11 lis 19:59