Wyznaczniki
Amadeusz: Rozwiązać równanie wyznacznikowe względem zmiennej
x 1 1 1
1 x 0 0
x: 1 0 x 0
1 0 0 x
Oblicz wyznacznik macierzy x spełniający rownanie:
1 0 0 1 0 1 1 7 36
0 0 −3 * X * 2 −2 0 = 5 12 0
0 2 0 3 0 0 3 0 0
nie prosze o rozwiązanie chcialbym nawe zeby ktos mi to wytlumaczył
11 lis 19:34
Krzysiek: a) skorzystaj z rozwinięcia Laplace'a i rozwiń np. względem 4 wiersza
b)AXB=C
X=A−1CB−1
przy założeniu,że: detA≠0 i 0≠detB
11 lis 19:37
Amadeusz: Mówisz , żebym skorzystał z wzory laplace'a ale ktore mam wykreślic moge pierwszy wiersz
pierwszą kolumne i wtedy bd miał x* (−1)
2
11 lis 19:42
Krzysiek: a) rozwijając względem 4 wiersza otrzymujesz:
|1 1 1| |x 1 1|
1*(−1)4+1 |x 0 0| +x*(−1)4+4 |1 x 0|
|0 x 0| |1 0 x|
11 lis 19:47