proste łatwe zadanie
beata : Dane sa dwie proste o równaniach: y =√5x + 2 oraz y = −√5/5 x + 2.
Wówczas proste:
A. sa prostopadłe
B. sa równoległe
C. pokrywaja sie
D. przecinaja sie pod katem o mierze 60
11 lis 19:33
5-latek: Jesli jest latwe to prosze zrobic samemu a naprawde jest latwe
11 lis 19:36
beata : no właśnie dla innych proste dla mnie trudne
równoległe nie są bo a jest rożne
prostopadłe też nie są a nie jest równe a=−1
i dalej już nie umiem narysowałam tabelki do c ale odp. D kompletnie nie rozumiem
11 lis 20:23
beata : a jednak odp. B jest poprawna
11 lis 20:26
5-latek: no zeby sie pokrywaly to musza miec takie same rownania . Maja ?
wobec tego zostaje odpowiedz .....
11 lis 20:27
Janek191:
a
1 =
√5
więc
| | − √5 | | −5 | |
a1*a2 = √5* |
| = |
| = − 1, więc dane proste są prostopadłe. |
| | 5 | | 5 | |
Odp. A
11 lis 20:31
5-latek: I masz odpowiedz
11 lis 20:32