Pochodna funkcji...POMOCY, nigdzie nie ma podobnego przykładu
Kibuka: [ln(x)ln(x)]' wogle nie wiem jak zacząć
11 lis 19:32
Krzysiek: na pewno taki przykład? czy lnx jest potęga logarytmu czy 'x' ?
jak to pierwsze to:
skorzystaj z tego,że: ab=eblna
albo y=(lnx)lnx
logarytmując stronami:
lny=lnx*lnx
różniczkując stronami
y'/y=(lnx*lnx)'
a jak drugi przypadek jest tzn:
lnxlnx=lnx*lnx
11 lis 19:35
Kibuka: 1 przypadek, dzięki za pomoc, robiłam błąd przy zamianie i dla tego mi nie wychodziło.
=elnx*ln(lnx) i tak ładnie wychodzi
a przyjełam że
=elnx*lnx
11 lis 20:54