Zbadaj ciągłość funkcji
Baniuszka: Zbadaj ciągłość funkcji :
11 lis 19:19
Baniuszka: wiem, że pierwsze to będzie tak
xo=0
x−−>0−
11 lis 19:22
Krzysiek: raczej x→0
+
teraz policz dla x→0
−
| | a2−b2 | |
aby policzyć tą granicę skorzystaj w liczniku ze wzoru: a−b= |
| |
| | a+b | |
11 lis 19:25
Baniuszka: dlaczego dla 0+ skoro mam wziąc z lewej strony , czyli wszystkie mniejsze od zera
11 lis 19:29
Baniuszka: a dla plusa biore prawa strone czyli w tym przypadku √x+9−3x
11 lis 19:31
Krzysiek: tak masz rację pomyliłem się z tymi plusami i minusami.
11 lis 19:44
Baniuszka: a mógłbyś mi pomóc z tym dla x−−>0+ , bo nie potrafie sobie z tym poradzić
11 lis 19:45
Krzysiek: | √x+9−3 | | x+9−9 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| → |
| |
| x | | (√x+9+3)x | | √x+9+3 | | 6 | |
11 lis 19:49
Baniuszka: DZIĘKI !
11 lis 19:50