Oblicz
rom: oblicz
| | 1 | |
(x+y)(x− |
| y)+2x jeśli x=1+√8, y=4√2 rozumiem że najpierw podstawić liczby za x i y |
| | 2 | |
a potem liczyć tak?
11 lis 19:06
5-latek: Mozesz tak lub najpierw to wyrazenie uporzedkowac a potem podstawic i policzyc
11 lis 19:08
rom: | | 1 | | 1 | |
(x2− |
| xy+xy− |
| y2)+2x czy dobrze liczę? |
| | 2 | | 2 | |
11 lis 19:53
5-latek: Dobrze tylko bez tego nawiasu bo nie potrzebny
Ale to mozna jeszcze uproscic −1/2xy+xy= ile
11 lis 20:07
5-latek: mialo byc niepotrzebny
11 lis 20:08
rom: czy te 2x muszę teraz dodać do każdego wyrażenia? uczę się dopiero tego i nie bardzo kminię
11 lis 20:08
rom: aha,opuszczam nawias czyli tylko dodaje te 2x
11 lis 20:09
5-latek: Nie . Teraz zapisz jak to bedzie wygladac po uproszcezniu
11 lis 20:11
11 lis 20:11
rom: jeśli to jest dobrze to chyba teraz trzeba podstawiać czy musze coś jeszcze z tym zrobić?
11 lis 20:14
5-latek: | | 1 | | 1 | |
popraw to np −12+1= ile + |
| czy − |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
11 lis 20:15
5-latek: | | 1 | | 1 | |
i czego na koncu naoisales − |
| y jak jest − |
| y2 |
| | 4 | | 2 | |
11 lis 20:17
5-latek: | | 1 | | 1 | |
No dobrze .Bedzie tak x2− |
| xy− |
| y2+2x teraz podstawiaj i licz |
| | 2 | | 2 | |
11 lis 20:23
rom: | | 1 | | 1 | |
o losie:( fakt na końcu − |
| y2 się zapędziłem ale nie rozumiem dlaczego − |
| xy+xy ma |
| | 2 | | 2 | |
11 lis 20:37
rom: nie rozumiem−jest jakieś wyjaśnienie?
11 lis 20:48
5-latek: Przepraszam CIe TY masz racje

. Za dlugo siedze na forum i jestem juz zmeczony
| | 1 | |
Ma byc oczywiscie + |
| xy |
| | 2 | |
Jeszcze raz przepraszam
| | 1 | |
Wiec bedzie tak x2+ |
| xy−U{1}{2{y2+2x wiec podstaw i licz |
| | 2 | |
11 lis 20:50
5-latek: Przeciez jak mam

i zjem pol

to zostanie pol
11 lis 20:52
Eta:
Kto tak "szasta"
11 lis 20:54
5-latek: Witaj
Eta 
nie ma guszek ani krow to szatam

Pozdrawiam
11 lis 20:56
rom: dobra−podstawiam
| | 1 | | 1 | |
(1+√8)2− |
| (1+√8)(4√2)− |
| (4√2)2+2(1+√8)= |
| | 2 | | 2 | |
dobrze póki co?
11 lis 20:56
rom: ooo

a jednak + a już się łamałem że coś ze mną nie halo
11 lis 20:57
5-latek: dobrze
11 lis 20:57
5-latek: | | 1 | |
NIe dobrze bo ma byc + |
| (1+√8) itd |
| | 2 | |
11 lis 20:59
rom: | | 1 | |
(1+√8)2+(1+√8)(4√2)− |
| (4√2)2+2(1+√8= |
| | 2 | |
11 lis 21:00
rom: jadę dalej bo nigdy nie skończę tego:(
11 lis 21:00
5-latek: Zapisze to jeszce raz
| | 1 | | 1 | |
(1+√8)2= |
| (1+√8)(4√2)− |
| (4√2)2+2(1+√8)= teraz licz |
| | 2 | | 2 | |
11 lis 21:02
5-latek: tam gdzie = ma byc +
11 lis 21:02
rom: 9+4−1+2+4=20 czy tak? jak nie to jestem zbyt tępy by to ogarnąć:(
11 lis 21:04
rom: 18 sory
11 lis 21:05
rom: o losie−źle
11 lis 21:06
5-latek: chyba nie ale policzmy to
(1+√8)2 = 1+2√8+8 ze wzoru skroconego mnozenia (a+b)2=a2+2ab+b2
Tak zaczales liczyc
11 lis 21:07
rom: 9+4−1−16+4=0
11 lis 21:07
rom: już się gubię−chyba zmęczony tez jestem:(
11 lis 21:09
5-latek: Wiesz co ? Rozpisze CI to po kolei jak ma byc a Ty sobie to dokonczysz Dobrze?
Bedzie prosciej
| | 1 | | 1 | |
czyli tak 1+2√8+8+ |
| (4√2+4√16)− |
| *32+2+2√8 = licz teraz |
| | 2 | | 2 | |
11 lis 21:13
5-latek: = 1+2√8+9+2√2+8−16+2+2√8 = licz
11 lis 21:18
rom: 9+2√8+2√2+2√16−18+2√8
11 lis 21:31
5-latek: =2
√2+4
√8+3 = 2
√2+4*2
√2+3=10
√2+3 i koniec

popatrz
√8=
√4*2=
√4*
√2=2
√2
Lub jesli bedzie taka odpowiedz do wyboru to =5
√8+3
11 lis 21:33
rom: −9+2√2+4√8+2√16=−1+2√2+4√8
11 lis 21:38
rom: za tępy jestem:( będę analizował teraz te rozwiązanie i spróbuję dojść do tego dlaczego taki
wynik a nie inny
mimo wszystko dzięki za cierpliwość i pozdrawiam
11 lis 21:40
5-latek: Taki ma byc wynik jak w poscie z 21.33
bo 1+8+8−16+2= 3
Tylko w poscie z godziny 21.18 ma byc na poczatku 1+2
√8+8 a nie +9
Sprawdz jeszce raz dobrze bo pozno i mozna popelnic jakies bledy
11 lis 21:45
5-latek: Nie oceniaj sie tak . Pocwiczysz to zrozumiesz
11 lis 21:47