matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Notacja asymptotyczna - uzasadnienie równości
Tymos:
Dlaczego n
4
−3n
2
+1 =
O
(n
4
) jest prawdą? 0 ≤ n
4
−3n
2
+1 ≤ n
4
*c | n
4
3
1
0 ≤ 1−
+
≤ 1*c
n
2
n
4
Zgadzam się, że dla n = 2 oraz c = 1 jest to prawdziwe, ale co z przypadkiem, gdy n = 1?
11 lis 18:52
wmboczek:
O(n
4
) jest notacją asyptotyczną i rozważa się dla dużych n albo granicę n→
∞
, nie ma sensu bawić się w małe n
11 lis 19:00
Krzysiek:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Asymptotyczne_tempo_wzrostu
dla każdego n≥1, n
4
−3n
2
+1≤n
4
a poza tym przecież możesz wybrać np. n
0
=2 i wtedy dla n≥n
0
...
11 lis 19:02