Prostopadłościan - twierdzenie o trzech prostych prostopadłych
geo: Dany jest prostopadłościan o krawędziach podstawy 3cm i 5cm oraz wysokości równej 4cm. Czy
któreś dwie spośród przekątnych tego prostopadłościanu są prostopadłe?
11 lis 18:31
jacek:
21 lis 18:51
Panko: Odpowiedź jest pozytywna.
Podane wymiary mogę przerzucić do układu współrzędnych, każdy wierzchołek jest
opisany.
1. Dwie proste w R3 współopisane w postaci kierunkowej czyli : punkt i wektor
kierunkowy
tu wektory kierunkowe [ a1,a2,a3] , [ b1,b2,b3] , są prostopadłe ⇔ a1b1
+ a2b2 + a3b3=0
2. Weźmy prostopadłościan o podstawie dolnej A=(0,0,0) B=(5,0,0), C=(5,3,0), D=(0,3,0)
i podstawie górnej E=(0,0,4) , F=(5,0,4), G=(5,3,4), H=(0,3,4)
3. Weźmy np. parę przekątnych b r y ł y ( wektory !) AG =[5,3,4]
HB=[5−0, 0−3,0−4]=[5,−3,−4] wtedy AG ⊥ HB PONIEWAŻ 5*5 +(−3)*3+(−4)*4)=0
21 lis 20:19