tożsamość trygonometria
Des: sprawdz czy rownosc (tg2x−sin2x)/(1−tg2xcos2x)=tg4x jest tożsamością trygonometryczną.
11 lis 18:29
5-latek: Jest
| | sinx | |
najpierw zalozenia zrob potem zamien tg2x= |
| i dzialaj  |
| | cos2x | |
11 lis 18:31
5-latek: w liczniku ma byc sin2x
11 lis 18:32
Des: a mozesz mi pomoc w sprawie tych założeń, o co z nimi chodzi?
11 lis 18:32
Des: ...
11 lis 18:37
Des: chodzi o x≠π/2 + kπ ⇒ bo wtedy tg nie istnieje ?
11 lis 18:42
Des: L= sin2x
−−−− − sin2x
cos2x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
1 − sin2x * cos2x
−−−−−−
cos2x
sin2x
−−−−−− − sin2x
cos2x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = sin2x − sin2x*cos2x
cos2x
i co z tym fantem dalej?
11 lis 18:54
5-latek: | | sin2x | |
licznik |
| −sin2x = sprowadzic do wspolnego mianownika i liczyc dalej |
| | cos2x | |
| | sin2x | |
Mianownik 1− |
| *cos2x=1−sin2x= cos2x |
| | cos2x | |
11 lis 18:59
Des: Już mam dzięki
11 lis 19:08