usuń niewymierność z mianownika
sivy: 12+√3 −jak to obliczyć? bo wiem że trzeba pomnożyć licznik i mianownik przez 2+√3 ale
jak to powinno wyglądać?
proszę o pomoc
11 lis 18:17
Radek:
należy pomnożyć przez (2−
√3) inaczej ni uzyskasz wzoru skróconego mnożenia
11 lis 18:18
sivy: sorka przez − nie + a można prosić o rozwiązanie tego? dzięki z góry
11 lis 18:20
sivy: nadal nie wiem jak to policzyć bo wyszło mi
−√36 i nie wiem czy to dobrze jest
11 lis 18:36
Radek: Nie znasz wzoru skróconego mnożenia
11 lis 18:41
5-latek: Zle jest
patrz na post Radka
Teraz patrz na mianownik mamy wzor skroconego mnozenia
(a+b)(a−b)=a2−b2 u nas a=2 i
b=
√3 wiec (2+
√3)(2−
√3)= 2
2−(
√3)
2=4−3= ile
Teraz dokoncz liczenie
11 lis 18:44
sivy: teraz wyszło mi 2−√3
11 lis 18:49
5-latek: 
Gratuluje dobrej odpowiedzi
11 lis 18:50
sivy: dzięki wielkie−mój błąd to to że zapomniałem że trzeba zmienić znak to raz a dwa że zamiast 4−3
to pomnożyłem 4*3 i dlatego wyszło mi w mianowniku 12 a i nie wiedziałem że liczby mnożymy
tylko przez liczby a pierwiastki tylko przez pierwiastki,cóż−lepiej dowiedzieć się późno niż
wcale
podziękował za pomoc
11 lis 18:56