trygonometria, wartości funkcji
kicia: mam podać zbiór wartości funkcji y=cosx+sinx−2
i wydawało mi się że zartości dla sinusów i cosinusów są do−1 do 1 no i jak przesunę o 2 w dół
to będzie od −3 do −1 ale podobno to źle... dlaczego? wytłumaczcie mi, proszę
11 lis 18:07
bzik: mogłaby mi jakaś dobra duszyczka to wytłumaczyć bo bez tego to ciążko dalej robić...
11 lis 18:31
bzik: sorry to nie moje zadanie.... ale w imieniu kici proszę
11 lis 18:31
bzik: ja bym Ci pomógł ale też jestem słaby i nie chce Ci bardziej pomieszać
11 lis 18:37
kicia: ok poczekam jeszcze może się ktoś odezwie
11 lis 18:37
Mila:
| | π | |
f(x)=cosx+sinx−2, [cosx=sin( |
| −x)]] |
| | 2 | |
| | π | | A+B | | A−B | |
f(x)=sin( |
| −x)+sinx−2⇔ korzystam ze wzoru [sinA+sinB=2sin |
| *cos |
| ] |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
f(x)=2sin |
| *cos( |
| −x)−2 |
| | 4 | | 4 | |
| | π | |
−1*√2≤√2cos( |
| −x)≤1*√2 / −2 |
| | 4 | |
| | π | |
−√2−2≤√2cos( |
| −x)−2≤√2−2 |
| | 4 | |
Z
w=<−
√2−2,
√2−2>
11 lis 19:10
kicia: a nie ma jakiegoś prostszego sposobu? nic z tego nie rozumie

a ten wzór to trzeba znać, jest on obowiązkowy?
11 lis 19:17
Mila:
Jesteś w klasie z rozszerzonym programem matematyki?
11 lis 19:37
kicia: nie, ale chciałam zdawać rozszerzenie...
11 lis 19:39
Patishon: chyba musisz z tego co wiem w tablicach go nie ma przynajmniej tych cke
11 lis 19:45
Mila:
Jeśli chcesz zdawać matematykę rozszerzoną, to przypuszczam,że wybierzesz studia z matematyką,
w takim razie,musisz trochę wzorów opanować.
W sposobie nie ma nic trudnego do zrozumienia. Zmobilizuj się, linijka po linijce.
Nie nauczysz się teraz, nie zrozumiesz, będziesz miała trudności na studiach.
11 lis 20:26
Mila:
II sposób
| | 2 | | √2 | | √2 | |
f(x)= |
| *( |
| cosx+ |
| sinx)−2⇔ |
| | √2 | | 2 | | 2 | |
f(x)=
√2(sin45 cosx+cos45 *sinx)−2 ten wzór znasz?[ sin(α+β)=sinαcosβ+sinβcos45]
f(x)=
√2*sin(45+x)−2
dokończ.
11 lis 21:02
PW: Jeszcze przychodzi mi do głowy prosty sposób znalezienia maksimum funkcji
g(x) = sinx+cosx.
Maksimum trzeba szukać oczywiście tam, gdzie obie funkcje przyjmują wartości dodatnie, czyli na
| | π | |
(0, |
| ). Z uwagi na okresowość na innych takich przedziałach maksimum będzie to samo. |
| | 2 | |
[g(x)]
2 = (sinx+cosx)
2
[g(x)]
2 = sin
2x+2sinxcosx+cos
2x
[g(x)]
2 = 1 + 2sinxcosx
[g(x)]
2 = 1+ sin2x
| | π | | π | |
Maksymalną wartością funkcji sin2x na przedziale (0, |
| ) jest 1=sin(2• |
| ), a więc |
| | 2 | | 4 | |
maksymalną wartością funkcji g
2(x) jest 2, czyli maksymalną wartością g(x) jest
√2. Wartość
| | π | |
ta jest osiągana dla x= |
| . |
| | 4 | |
12 lis 08:25
Mila:
Witaj PW, nasze dywagacje nie interesują kici.
12 lis 18:16
PW: Uszanowanie,
Mila. Ale jak za to sami się rozwijamy

.
12 lis 19:26