Ciągi
Chocolatee: Dany jest ciag bn okreslony wzorem bn= n2 − 7n − 18, n nalezy do N+
a) wyznacz liczbe n, dla ktorej bn=0
b) ile wyrazow ciagu bn jest licznami ujemnymi
11 lis 17:39
5-latek: a) bn=0
b) bn<0 i liczy
11 lis 17:41
zubi:
20 mar 10:51
Jolanta: n2−7n−18=0
Δ=b2−4ac=49−4(−18)=121 √Δ=11
20 mar 22:20
Jolanta: | | −b−√Δ | | 7−11 | |
n1= |
| = |
| <0 nswz |
| | 2a | | 2 | |
b) n
2−7n−18<0
liczymy Δ ,n
1 ,n
2 rysujemy parabolę ramionami w górę (bo a=1) ,przechodzi przez n=0i n=9
dla n ={1.2.3.4.5.6.7.8} n
2−7n−18<0
20 mar 22:27