Pochodna
Michał: Powiedzcie mi czy dobrze obliczyłem pochodną z: x4*sin4x
(x4*sin4x)I = (x4)I*(sin4x)I=4x3*cos4x*(4x)I=4x3*cos4x*4=16x3cos4x
Proszę o pomoc.
11 lis 17:36
sushi_ gg6397228:
pochodna iloczynu ma wzor ....
11 lis 17:37
Michał: Zaplątałem się w tych wzorach i wyjaśnieniach na tej stronie. Już widzę błąd.
(x4*sin4x)I=x4*(sin4x)I=x4*cos4x*(4x)I=x4*cos*4=4x4cos4x
Czy teraz jest dobrze?
11 lis 17:42
sushi_ gg6397228:
(f*g)' =....
f=...
g=...
f' =...
g'=...
do wzoru i liczymy
11 lis 17:46
Michał: Nie chcę marudzić, ale twój zapis do mnie nie trafia. Cały czas próbuję to rozwiązać ze
wzorami.
11 lis 17:48
sushi_ gg6397228:
podalem poczatek wzoru −− pochodna iloczynu
ponizej masz podac ile wynosi funkcja "f" a ile funkcja "g"
ponizej miejsce na wpisanie ich pochodnych
11 lis 17:50
Michał: Teraz coś takiego mi wyszło, gdy odkryłem różnicę między wzorami (c*f)I a (f*g)I
(x4*sin4x)I=(x4)I*sin4x+x4(sin4x)I=4x3*sin4x+x4(cos4x*(4x)I=4x3sin
4x+x4(cos4x*4x3)=4x3sin4x+x4(4x3cos4x)=4x3sin4x+4x8cos4x
11 lis 17:55
sushi_ gg6397228:
tam bylo 4x, a u Ciebie jest x4
4x3 sin4x−−> jest ok, druga czesc do poprawki
11 lis 17:57
Michał: =4x3sin4x+4x4cos4x ?
11 lis 18:04
sushi_ gg6397228:
tak
11 lis 18:05
Michał: Dzięki za pomoc i cierpliwość
11 lis 18:06
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
11 lis 18:07