:)
Chocolatee: | | 3n | |
Dany jest ciąg an o wyrazie ogolnym an= |
| , n=1,2,3... |
| | 2 | |
a) wykaz na podstawie definicji ze ciag an jest ciagiem geoetrycznym
b) oblicz sume pieciu poczatkowych, kolejnych wyrazow ciagu an
c) dla jakiego x ciag a3, x
2−3x+9, a5 jest ciagiem arytmetycznym
11 lis 17:31
sushi_ gg6397228:
z czym masz problem ?
11 lis 17:39
Bizon:
| | an+1 | | 3n+1 | | 2 | |
a) |
| = |
| * |
| =3 |
| | an | | 2 | | 3n | |
b)... proste podstawienie do wzoru
c) policz a
3 i a
5 ... i wzór na podstawową zależność trzech kolejnych wyrazów
ciągu arytmetycznego
11 lis 17:41
Chocolatee: nie rozumiem tych ciagow , czy moglbys rozwiazac przyklad b i c , z gory wielki dzieki
11 lis 17:50
Bizon:
b)
q wyliczyliśmy powyżej
a
1wyliczamy ze wzoru na a
n podstawiając za n jedynkę
zatem a
1=1,5
c)
a
3 i a
5 policzysz jak zechcesz
| | 3n | | 33 | |
albo ze wzoru an= |
| czyli a3= |
| =13,5 |
| | 2 | | 2 | |
albo ze wzoru a
n=a
1q
n−1 czyli a
5=1,5*3
4=121,5
Skoro 13,5 x
2−3x+9 121,5 maja stanowić ciąg arytmetyczny to mui zachodzić
| 13,5+121,5 | |
| =x2−3x+9 ⇒ x2−3x−58,5=0 |
| 2 | |
Δ ... itd
11 lis 19:01