:)
PuRXUTM: hej

Może mi ktoś objaśnić w prosty sposób zasadę włączania i wyłączania
11 lis 17:22
PuRXUTM:

|AUBUC|=|A|+|B|+|C|−|A∩B|−|A∩C|−|B∩C|+|A∩B∩C|
aha chyba wiem, bo to chodzi o to że bierzemy |A|+|B|+|C| ale 2 razy bierzemy |A∩B|, 2 razy
|A∩C|,
2 razy |B∩C| i 3 razy |A∩B∩C|... kurde tak to jest

bo dalej nie czaje...
11 lis 17:49
sushi_ gg6397228:
w kazdym malym polu wpisz literki: a,b,c,d,e,f,...
a potem |A| + |B| + |C| − policz sobie
11 lis 17:54
PuRXUTM: właśnie przed chwilą na to wpadłem, wpisałem sobie 1,2,3,4,5,6,7

i teraz sobie analizuję

dzięki a przy okazji możesz mi wytłumaczyć wzór na permutacje z powtórzeniami, tak żebym go
rozumiał, a nie tylko zasadę

np. ile różnych 4 wyrazowych wyrazów można utworzyć z liter ze słowa mama
| | 4! | |
to wiem że to jest |
| i dlatego jest 2! bo jest 2 razy m i 2! bo jest 2! a ale jak |
| | 2!*2! | |
można to racjonalnie wytłumaczyć
11 lis 17:58
PuRXUTM: a jak to będzie z tymi włączeniami i wyłączeniami dla 4 zbiorów

|AUBUCUD|=|A|+|B|+|C|+|D|−|A∩B|−|A∩C|−|A∩D|−|B∩C|−|B∩D|−|C∩D|+|A∩B∩C|+|A∩B∩D|+... co dalej ?
dobrze myślę czy nie ?
11 lis 18:08
Mila:

1)Wszystkie te klocki możesz ustawić na 4! sposobów. a i b to różne ustawienia
2)Jeśli nie ma różnicy w kolorach to c i d to jest takie samo ustawienie, chociaz
przestawiliśmy klocki
kwadratowe.
11 lis 18:09
Mat: A jak będzie dla n zbiorów ?
11 lis 18:14
PuRXUTM: no tak Mila to wiem tylko dlaczego akurat taki jest wzór ?
11 lis 18:16
Mila:

1) przykład z kwadratami i trójkatami.
4! oznacza wszystkie ustawienia 4 różnych elementów,
Dwie figurki możesz przestawić na 2! sposobów, ale są to ustawienia nierozróżnialne dla
jednakowych figurek, więc tyle razy mniej będzie różnych ustawień.
2) Przyklad drugi:
Wszystkich ustawień różnych 4 elementów masz 4!
Jeśli masz 3 jednakowe kule czarne i jedną białą to możesz je ustawić w rzędzie na 4 sposoby.
Albo tak: wybierasz 3 miejsca z 4 dla czarnych kul, masz kombinacje.
11 lis 18:30
PuRXUTM: dzięki Milu, ale i tak niestety nie "czuję" jeszcze tego...
| | 11! | |
np. mam wyraz Mississippi to ilość różnych wyrazów to |
| mogłabyś to na tym |
| | 4!*4!*2!*1! | |
przykładzie mi wytłumaczyć

chodzi o to że jak mam 4 elementy to mogę je ustawić na 4!
sposobów a że są takie same to na 1 sposób i dzielę przez 4!, hmm dalej średnio to czaje
11 lis 18:40
Mila:
Przestawienie między sobą 4 liter "s" nie zmienia wyrazu,
Przestawienie między sobą 4 liter "i " nie zmienia wyrazu,
Przestawienie między sobą 2 liter p" nie zmienia wyrazu.
11 lis 18:45
PuRXUTM: czyli ogólnie wszystkich permutacji jest 11!, a że 4 litery s można ustawić na 1 sposób to tych
sposobów będzie 4! razy mniej tak ? dobra nie ma się za bardzo co zagłębiać bo i tak tego
dzisiaj nie ogarnę... pomożesz z tymi włączeniami wyłączeniami co wrzuciłem wyżej
11 lis 19:04
Mila:
Nie możesz tak podchodzić do problemu, to powinieneś rozpracować w LO.
Stosuj zasadę , nie umiem rozwiązać zadania, to rozwiazuję podobne , łatwiejsze i szukam
analogii, uogólniam.
Musisz przejść na abstrakcyjne myslenie, ale najpierw konkret zrozumiec.
Wiadomo Ci, że :
[N[|AUB|=|A|+|B|−|A∩C|
Wykażemy, że :
|AUBUC|=|A|+|B|+|C|−|A∩B|−|A∩C|−|B∩C|+|A∩B∩C|
Dowód: Korzystam z łączności sumy zbiorów
|(AUB)UC|=|AUB|+|C|−|(AUB)∩C|=
=|A|+|B|−|A∩B|+|C|−{|(A∩C)U(B∩C)|=
=|A|+|B|−|A∩B|+|C|−{|A∩C|+|B∩C|−|A∩C∩B∩C|}=
=|A|+|B|−|A∩B|+|C|−|A∩C|−|B∩C|+|A∩B∩C|=
=|A|+|B|+|C|−|A∩B|−|A∩C|−|B∩C|+|A∩B∩C|
Rozpisuj teraz ( na kartce)
|AUBUCUD|=|(AUB)U(CUD)|=.. napisz wynik
Powodzenia, idę robić dobrą kolację.
11 lis 19:35
11 lis 19:42
PuRXUTM: dzięki Milu, wiem że powinienem w LO zrozumieć no ale nie zrozumiałem... zaraz spróbuję
rozwiązać to co mi dałaś
11 lis 19:57
PuRXUTM: nie potrafię tego rozpisać, kosmiczne obliczenia wychodzą...
11 lis 20:11
Mila:
|AUBUCUD|=|(AUB)U(CUD)|=
=|AUB|+|CUD|−|(AUB)∩(CUD)|=
=|A|+|B|−|A∩B|+|C|+|D|−|C∩D|− {|(AUB)∩CU(AUB)∩D|}=
=|A|+|B|−|A∩B|+|C|+|D|−|C∩D|−{|(A∩C)U(B∩C)U(A∩D)UB∩D|}=
=......=
=|A|+|B|+|C|+|D|−|A∩B|−|A∩C|−|A∩D|−|B∩C|−|B∩C|−|C∩D|+|A∩B∩C|+|A∩C∩D|+|B∩C∩D|+
+|A∩B∩D|−|A∩B∩C∩D|
Teraz dokończ.
albo tak:
|AUBUCUD|=|(AUBUC)UD)|= i skorzystac z udowodnionego dla 3 zbiorów.
11 lis 20:51
PuRXUTM: (A∩C)U(B∩C)U(A∩D)UB∩D właśnie o to rozpisanie chodzi... nie już mam tego dość, mam
ważniejszerzeczy do ogarniania, dzięki wielkie za pomoc
11 lis 21:24
Mila: Korzystamy z równości:
|AUBUC|=|A|+|B|+|C|−|A∩B|−|A∩C|−|B∩C|+|A∩B∩C|
|AUBUCUD|=|(AUBUC)UD)|=
=|(AUBUC)|+|D|−|(AUBUC)∩D|=
=|A|+|B|+|C|−|A∩B|−|A∩C|−|B∩C|+|A∩B∩C|+|D|−|(A∩D)U(B∩D)U(C∩D)|=
=|A|+|B|+|C|−|A∩B|−|A∩C|−|B∩C|+|A∩B∩C|+|D|−{|(A∩D)|+|(B∩D)|+
+|(C∩D)|−|A∩B∩D|−|A∩C∩D|−|(B∩C∩D)|+|A∩B∩C∩D|}=
=|A|+|B|+|C|+|D|−|A∩B|−|A∩C|−|B∩C|−|(A∩D)|−|(B∩D)|−|(C∩D)|+|A∩B∩C|+
+|A∩B∩D|+|A∩C∩D|+|(B∩C∩D)|−|A∩B∩C∩D|
11 lis 23:52
Mila:
12 lis 23:27