matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz równanie prostej stycznej do wykresu funkcji f(x)=x^3+x+3 wpunkcie x_0=1
matehemaksmaxmax:
f(x)=x
3
+x+3 x
0
=1 f(x
0
)=5 f'(x)=3x
2
+1 f'(x
0
)=4 y−f(x
0
)=f'(x
0
)*(x−x
0
) y−5=4*(x−1) y=(4x+1)
11 lis 17:22
Bizon:
... i ok −
11 lis 17:28