lim x→∞ 2x(√x−1 − √x+5)
Zadanie nie jest trudne, trzeba pomnożyć przez sprzężenie (jak przy usuwaniu niewymierności) i
później już tylko wyliczyć, tyle że mi wychodzi tutaj " −∞", a w odpowiedziach jest "+∞".
Jeśli ktoś mógłby sprawdzić czy dobrze jest w odpowiedziach czy to ja uzyskałem dobry wynik to
byłbym bardzo wdzięczny. (W przypadku gdy niestety nie mam racji prosiłbym o napisanie mi tego
zadania, tutaj dawanie wskazówek nic nie da bo wie dobrze jak je robić tylko wynik nie ten). z
góry dzięki
| (√x−1 + √x+5) | ||
lim 2x(√x−1 − √x+5) * | = | |
| (√x−1 + √x+5) |
| 2x(√x−1 − √x+5) (√x−1 +√x+5) | ||
lim | = | |
| √x−1 + √x+5 |
| (x−1−x−5) 2x | ||
lim | = | |
| √x−1 + √x+5 |
| −12x | ||
lim | = | |
| √x(1−1x |
| −12x1 | ||
lim | = | |
| √x |
| −12x | |
−−> −∞ | |
| √x−1+√x+5 |
Wiem ,ale chciałem żeby nie było wątpliwości małymi kroczkami dojść do "pewnego wyniku".
Ok, sprawdziłem i wszystko jest tak jak napisałem, czyli jednak chyba w odpowiedziach ktoś
zapomniał o minusie. Dziękuję za poświęcony czas, mogę więc spać dzisiaj spokojnie. Pozdrawiam
ostatnie Twoje trzy linijki, to już troche oszustwo jest ( bo nagle pierwiastki sie skasowały)