matematykaszkolna.pl
granice funkcji legola$: Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązałem granicę funkcji ? emotka lim x→∞ 2x(x−1x+5) Zadanie nie jest trudne, trzeba pomnożyć przez sprzężenie (jak przy usuwaniu niewymierności) i później już tylko wyliczyć, tyle że mi wychodzi tutaj " −∞", a w odpowiedziach jest "+∞". Jeśli ktoś mógłby sprawdzić czy dobrze jest w odpowiedziach czy to ja uzyskałem dobry wynik to byłbym bardzo wdzięczny. (W przypadku gdy niestety nie mam racji prosiłbym o napisanie mi tego zadania, tutaj dawanie wskazówek nic nie da bo wie dobrze jak je robić tylko wynik nie ten). z góry dzięki emotka
11 lis 17:14
sushi_ gg6397228: zapisz swoje obliczenia
11 lis 17:16
legola$: hmm, okejos lim 2x(x−1x+5) = x→∞
 (x−1 + x+5) 
lim 2x(x−1x+5) *

=
 (x−1 + x+5) 
  2x(x−1x+5) (x−1 +x+5) 
lim

=
 x−1 + x+5 
 (x−1−x−5) 2x 
lim

=
 x−1 + x+5 
 −12x 
lim

=
 x(1−1x 
 −12x1 
lim

=
 x 
−12x = −∞ przy każdym limesie x dąży do plus nieskończoności.
11 lis 17:41
sushi_ gg6397228: wystarczylo zapisac
−12x 

−−> −
x−1+x+5 
albo bład w odpowiedziach albo moze limes byl do "−" lub w liczniku sa odwrotnie zapisane pierwiastki
11 lis 17:45
legola$: emotka Wiem ,ale chciałem żeby nie było wątpliwości małymi kroczkami dojść do "pewnego wyniku". Ok, sprawdziłem i wszystko jest tak jak napisałem, czyli jednak chyba w odpowiedziach ktoś zapomniał o minusie. Dziękuję za poświęcony czas, mogę więc spać dzisiaj spokojnie. Pozdrawiam emotka
11 lis 17:54
sushi_ gg6397228: na zdrowieemotka ostatnie Twoje trzy linijki, to już troche oszustwo jest ( bo nagle pierwiastki sie skasowały)
11 lis 17:55