pomocy
isia: jesli lim an=0, lim bn=+
∞ to lim(an razy bn) wynosi...
wiem tyle ze to jest symbol nieoznaczony i trzeba to liczyc w inny sposób..tylko jak?
do 22.00 musze zrobic test na platformie z matmy i teraz siedze cwicze..
pomozcie
11 lis 16:57
sushi_ gg6397228:
podaj kilka przykladow ciagow an i bn o podanych granicach
11 lis 16:59
isia: czyli np. taki ciag an zeby wyszlo 0 i taki bn aby wyszlo +∞?
11 lis 17:03
sushi_ gg6397228:
tak
najprostszych
11 lis 17:03
isia: np. lim bn= (n3−n+2)=+∞
lim an= 2/n+4=0
np. takie
i co wtedy robie? czy tylko wystarczy to napisac?
11 lis 17:06
sushi_ gg6397228:
| | 1 | | 1 | |
najprostsza to |
| ; n2; n5, |
| , |
| | n4 | | n | |
11 lis 17:07
isia: aha

i wystarczy je tylko wymienic tak?
11 lis 17:08
sushi_ gg6397228:
nie
bedziemy przeprowadzac "doświadczenia" tak jak ma chemii i pisac co powstawie
11 lis 17:10
isia: zbadaj monotonicznosc i ograniczonosc ciagu o wyrazie ogolnym:
a) an= n/n+7
b) an= n−1/n
c) an= 3−2n
d) n2−n
motonicznosc umiem zrobc ale gorzej z ograniczonością..:( szukalam filmikow na yt z pomoca..
11 lis 17:11
sushi_ gg6397228:
nie zrobilismy jeszcze tamtego zadania a juz dajesz nowe
11 lis 17:14
isia: bo myslalam ze tamto juz skonczone.sorry
11 lis 17:17
sushi_ gg6397228:
wiec wypisz jeszcze raz moje przyklady + dodaj podwojone odwrotnosci moich przykladow
11 lis 17:19
11 lis 17:26
sushi_ gg6397228:
podalem 4 przyklady
przepisz je oraz dodaj 4 nowe przyklady powstale przez "odwrocenie moich przykladów i pomnozone
przez 2"
11 lis 17:27